woensdag 24 juni 2009

Op weg naar morgen



De weg gaat verder, eindeloos,
Vanaf de deur waar hij begon,
Ik moet hem volgen rusteloos,
Tot ver achter de horizon,
Met rappe voeten tot hij aan,
Een grotere weg komt in 't verschiet,
Kruispunten van komen en van gaan,
En waarheen dan ik weet het niet,
Maar om de hoek wacht ons misschien,
Een weg een poort nog nooit gezien,
Hoewel ik er vaak langs ben gegaan,
komt eens een dag dat ik zal gaan,
Verborgen paden ondoorgrond,
Die lopen tussen zon en maan.



In 2008 fietste ik van Swifterbant naar Santiago de Compostela,

ik liet een zeer betrokken echtgenote en supporter achter, zij raakte geboeid door de tocht, werd gegrepen door spiritualiteit en de wens om zelf te lopen of te fietsen, om mee te maken wat al duizenden pelgrims voor haar hadden beleefd en ervaren, terug te keren naar de basis van het leven, stil te staan in deze jachtige wereld, de natuur te beleven en andere pelgrims te ontmoeten. Zo groeide onze wens om te gaan lopen in 2009 van St. Jean Pied du Port naar Santiago de Compostela.

Van nature of van huis uit zijn wij geen lopers, hoewel mijn vader mij en mijn broers vroeger vaak meenam op lange strandwandelingen om ons flink te laten luchten. Als je in een kleine woning verblijft ,met acht personen is dat best wel eens even nodig, het klaart de lucht op!
Wij hebben samen niet veel meer gelopen als een rondje om de kerk en dat was vaak al vermoeiend. Dus op zoek naar wandelschoenen en rondjes Swifterbant van 7,5 km, we vonden dit al een hele prestatie als we daar zo'n 1,5 uur over liepen. Al ras moest de Veluwe aan onze voetstappen of wij aan de overweldigende natuur wennen. De tochten werden groter, langer en afgestemd op de Fjoertour van 40 km die wij op Terschelling wilden gaan lopen.

Een geweldige tocht door duinen, plaatsjes en over het strand in het donker, de weg verlicht door fakkels en twee duizend lopers met letlichtjes in hun pet.


In de voorjaarsvakantie naar Andros en Tinos twee eilanden voor de Griekse kust waar wij over ezelspaadjes heuvels op en af hebben gelopen, veel ruige rotsen gezien, fantastische fauna met veel orchideeën die het pad omzoomden wat wij liepen.

We redden het om zes dagen achter elkaar te lopen en te genieten.

De laatste weken zijn we bezig geweest met de uitrusting, wat neem je mee op je rug op zo'n tocht, het mag niet zwaar zijn, niet veel zijn en hoe stel je de rugzak af. Het loopt wel heel anders met zo'n bult op je rug!
We gaan lopen van St. Pied du Port naar Roncesvalles, Pamplona, Logrono, Burgos, Léon, Villafranca naar Santiago de Compostela, een tocht van ongeveer 850 km. We hopen in 30 - 35 dagen met dagtochten van tussen de 20 en 30 km, de tocht af te ronden begin augustus en als we nog tijd over hebben lopen we misschien nog wel naar het "eind van de indertijd bekende wereld" in Cabo Fisterra.

Adios
Dirk en Marianne

11 opmerkingen:

  1. Dirk & Marianne,
    Heel veel succes gewenst op deze mooie tocht! We zullen jullie blog met veel plezier gaan volgen!

    hartelijke groeten uit Curacao
    Chantal & Rene

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dirk & marianne

    heel veel plezier, maak er een mooie wandeling van !!
    we volgen jullie via de blog

    groet, bart en janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dirk & Marianne,

    Veel plezier en geniet ervan.

    Groetjes,

    Jelle&Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Dirk en Marianne,

    Wij wensen jullie een mooie en voorspoedige tocht toe. Veel plezier en geniet ervan!

    Groetjes Niko en Dennis

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je hoeft je ene voet alleen maar voor de andere zetten zij opak wel is, jullie fietste vroeger veel(alleen maar de beentjes op en neer) bofkonten:-)
    maar ik werd elke zondag meegesleurd over strand de ene week naar de hoek en de andere week naar kijkduin(als het meezat) want als er gram te halen viel gingen we door naar Scheveningen :-)Heen wandelen en terug lopen :-) maar het is niet te vergelijken wat jullie op je ouwe dag gaan doen !!! :-)Ontzettend veel goeie wandel dagen gewenst en we hopen dat jullie veel moois tegen komen Els&GeJe

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Marianne en Dirk,

    Jullie zullen de kuiten inmiddels wel warm gelopen hebben in de pyreneen. Hier in Flevoland weinig bergen te bekennen de enige obstakels tijdens het lopen zijn verkeersdrempels. Heel veel wandelplezier en geniet ervan!!
    Dikke kus Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ola dirk en marianne

    wat weer een leuke stukjes hebben jullie geschreven, ik moest zo lachen dat bart vroeg wat er aan de hand was, ga zo door !!! wij lezen ze graag, en wensen jullie heel veel succes, geniet ervan jullie zijn kanjers !

    gr. bart en janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Dirk en Marianne,

    De een komt thuis en de andere is weer op weg.
    We zullen elkaar dus niet onderweg treffen. jammer, maar dat komt wel later.

    Allereerst wensen wij julie een heel fijne en goede camino toe, met vele hoogtepunten en hopelijk weing dieptepunten.

    Onze Camino en hospitaleerperiode is voortreffelijk verlopen en we kijken er met veel plezier op terug.

    Wij hopen dat dit ook voor jullie aan het einde van de tocht mag gelden en we kijken naar je terugkeer maar zeker naar de verhalen en ervaringen uit.

    Buen Camino van Bas en Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Dirk en Marjan,
    Mijn petje af voor deze gedurfe tocht.
    Heel veel succes vanuit Almere.

    groetjes Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Na een enthousiast verhaal van Bas ben ik direct naar dit log gegaan. Die klopjes beleven veel, doorgaan zo. Want er is maar één eerste keer. De herinneringen die Gerrit en ik hebben, koesteren we nog steeds.Complimenten voor de vormgeving van dit weblog, heb genoten van het gedicht, van de foto's, hoe klopjes klop werden en er nieuwe klopjes bijkwamen! Hier alles goed, mijn mantelzorger herkrijgt zijn vrijheid, wandelt steeds meer en langer, wordt van dik almaar dunner. veel liefs voor nu, adrie en haar grootvorst.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Dirk en Marianne,

    Buen Camino! Met "alles" wat er op je pad komt wens ik jullie een rijke tijd!
    Liefs van Trix

    BeantwoordenVerwijderen